SEO. SEM. SERPS. PPC.
Bu terimler ne anlama gelmektedir, Seo ve Sem nedir ve sitenizi Google’de sıralamada neden önemlidir?
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Arama Motoru Pazarlaması (SEM) aynı hedefe ulaşan iki farklı yaklaşımdır. Biri bir arama motorunun organik sonuçlarına dayanırken, diğeri ise tamamen reklamdır.
SEO Nedir?
1998’e kadar geriye gidelim.
Google yeni arama motoruydu. Örümcek olarak adlandırılan bir süreci kullanarak site içeriğini gözden geçirmesiyle çalışmaya başladı. Bir kullanıcı arama yaptığında Google, bu arama yapılan kelimeleri veya anahtar kelimeleri taradığı sitelerle eşleştirip listeledi.
Google’yi farklı kılan şey, PageRank algoritmasıydı.
PageRank bir sitenin içine bakarken:
- Başka hangi sitelerle bağlantılı ve geri bağlantılı?
- Güvenilir mi yoksa spam mı?
- Site içeriği sitenin temasıyla uyumlu mu?
gibi durumları göz önünde bulundurdu.
Google’nin listelediği arama motoru sonuç sayfaları (SERPS), organik listeler olarak adlandırılır. Listeye eklenmek için ödeme yapmazsınız, sadece Google sitenizi belirlediği kurallarına göre sıralar, listeler.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), sitenizi Google’nin en önemli algoritmalarıyla nasıl eşleştirmeniz gerektiğini açıklar. Peki Google’nin önemli olduğunu düşündüğü şeyler nedir? Bu soruyu kısa süre içinde cevaplayacağız, ancak önce 3 tür SEO’yu inceleyelim.
SEO uygulamaları üç kategoriye ayrılır: Sayfa İçi, Teknik ve Sayfa Dışı.
1. Sayfa İçi SEO
Sayfa İçi, oluşturulan sitenin tek tek tüm sayfaları ile ilgilidir. Metin, resim gibi içeriğe ve sayfa yapısındaki HTML koduna atıfta bulunurlar.
Bir site sayfasının içeriğini optimize etmek için, örnek olarak başlık etiketine anahtar kelimeler eklenebilir. Başlıklar, arama sonuçlarında “bağlantı” olarak görünür, bu nedenle bunları doğru yapmanız önemlidir.
2. Teknik SEO
Bu, bir sitenin ne kadar hızlı yüklendiği ve güvenli olup olmadığı gibi gizli öğeleriyle ilgilidir.
Google yönergeleri, sitelerin mobil cihazlara uyumlu tasarım yapılmasını öngörmektedir. Tüm Google aramalarının %61’inden fazlası cep telefonu aracılığıyla yapılır, bu da bu nedenle mantıklıdır.
Diğer önemli teknik SEO faktörleri, verilerinizin iyi yapılandırılmış olup olmadığını içerir. Başka bir deyişle, sitenizin barındırma hizmetinizin (hostunuzun) güvenilir ve sürekli aktif/çevrimiçi/online olduğundan emin olmanız gerekir.
3. Sayfa Dışı SEO
Google saygın bağlantılara değer verir.
Sayfa Dışı, siteniz dışında kaliteli bağlantı oluşturmak ile ilgilidir.
Bu, çok sayıda dış bağlantıya sahip olmanız gerektiği anlamına gelmez. Sadece kaliteli dış başlantı oluşturmasnız gerektiği anlamına gelir. Kalitesiz sitelerden gelen bağlantılar, Google’de spam olarak görünmenize neden olur.
SEM Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse Arama Motoru Pazarlaması (SEM), sitenizin bir arama motorunda reklam vermek için ödeme yapması anlamına gelir.
Reklamlar organik arama sonuçlarından ayrıdır. Google’de sayfanın üstünde, sağında görünürler. Küçük bir “Reklam” veya “Sponsorlu” işareti gibi bir resim görürsünüz.
Bu reklamlar yalnızca biri reklamınıza tıkladığında ücretlendirileceğiniz PPC olan tıklama başına ödeme prensibi ile çalışır.
Tıklama Başına Ödeme
Google Ads, Google’nin tüm hizmetlerinde reklam vermeniz için basit bir yoldur. İşlem şu şekilde çalışır:
- Hedefinizi belirleyin. Örn. sitenize gelen trafiği artırmak için bir hedef seçin.
- Nerede reklam vereceğinizi seçin. Yerel, bölgesel, dünya çapında.
- Reklamınızı oluşturun. Ziyaretçileri çekmek için üç kısa cümle girin.
- Bütçenizi belirleyin. İstediğiniz zaman değişebilecek aylık maksimum ücret.
- Yayına geçin. Reklamınız arama sonuçlarında, Google Haritalar’da ve ortak sitelerde görünür.
Etkileşimi artırmak için YouTube videolarına da reklam verebilirsiniz. Teknik olarak SEM olmasa da, arama ağı reklamlarını YouTube reklamlarıyla birleştirmek %3’lük bir artış görterebilir.
SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?
Sitenizi listelemesi için Google’ye ödeme yapmasanız da siteniz eklenir, fakat sitenizi doğru şekilde optimize etmek maliyetli olabilir.
Geri bağlantı stratejileri, içerik ve metin yazarlığı, blog makalesi oluşturmak zaman ve kaynak gerektirir. Zorlu bir durumdur, özellikle rekabet edilen anahtar kelimeler için garantili sonuç vermez.
SEM ile reklamlarınız 24 saat içinde yayınlanmaya başlayabilir. Tam olarak istediğiniz anahtar kelimeler için görünürler ve bütçenizi aşmazlar.
SEO ve SEM: Hangisini Seçmeliyim?
Sitenizdeki ziyaretçiler, müşterilere dönüşmelidir. Sitenizin yalnızca Google için değil, insanlar içinde optimize edilmeleri gerekir.
SEO’yu SEM ile birleştirerek her ikisinden de faydalanabilirsiniz.
Kısaca oluşturduğunuz sitenizi SEO’ya uygun optimize edip arama motoruna Google Console ile ekleyerek, zamanla artan hitinizi göz önünde bulundurunuz. Daha sonra Google Analytics’de en çok tıklanan anahtar kelimelerinize bakarak Google Ads’dan reklam oluşturabilirsiniz.
Google’nin yönergeleri, “iyi bir site” olarak neyin tanımladığını açıkça belirtmektedir, bu nedenle yönergeleri uygulayın.
Artık SEO ve SEM arasındaki farkın ne olduğunu anladığınıza göre, sitenizi optimize etmenin ve pazarlamanın zamanı geldi.