Salgın sonrası dünyada web sitesi oluşturmak artık iş başarısında kilit bir faktör oldu. Bir anket, küçük işletmelerin %29’unun 2020’nin başında web sitesi oluşturmayı planladığını ortaya koydu. Bugün bile birçok işletme henüz bir çevrimiçi varlık oluşturmamış durumda.
Bir web sitesi oluşturmanın ilk adımlarından biri, en iyi hosting firmasını bulmaktır. Bu kılavuzda bir hosting firmasını ararken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tartışacağız. Ne olduklarını ve en iyisini nasıl seçeceğinizi keşfetmek için okumaya devam edin.
1. Web Barındırma (Hosting) Nedir ve Ne İşe Yarar?
Öncelikle bir hosting firmasının ne olduğunu inceleyelim.
Çoğu insan interneti, keyfi kurallara sahip sanal bir dünya olarak görür. Bu doğru olsa da, bu sanal alan fiziksel teknolojiye dayanmamışsa var olamaz.
Bir web sitesinin var olması için onu barındıracak bir sunucuya ihtiyacı vardır. Bu sunucu, o web sitesindeki her şeyi ve ilgili verileri içeren bir donanım parçasıdır. Bu veriler dosyaları, videoları, metinleri, resimleri ve daha fazlasını içerir.
Bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde, gördüğünüz her şeyi fiziksel bir veri merkezinde bulabilirsiniz. Bu veri merkezlerinin sahipleri web barındırma (hosting) şirketleridir. Web hostingin aşağıda açıkladığımız gibi farklı türleri vardır.
2. Web Hosting Türleri
Her sunucu, onu diğerlerinden farklı kılan faktörler içerir. Dört ana hosting türü vardır:
- Paylaşılan hosting (Shared hosting)
- VPS veya sanal özel sunucu hosting (VPS or virtual private server hosting)
- Özel hosting (Dedicated hosting)
- Bulut hosting (Cloud hosting)
Bayi hosting ve WordPress hosting gibi başka hosting türlerini de bulabilirsiniz.
Paylaşılan Hosting
Paylaşılan hosting, ilk hosting türüdür ve genellikle en ucuz seçenektir. Farklı web sitelerini ve kaynaklarını barındırmak için tek bir sunucu kullanır. Bölünmüş kaynaklar nedeniyle maliyet daha ucuzdur, ancak aynı zamanda sınırlıdır.
Bu hostingi bir apartman odasını oda arkadaşlarıyla paylaşmak gibi düşünün. Hepiniz aynı alanı kullanıyorsunuz ve aynı kaynakları tüketiyorsunuz.
Yeni başlayan biriyseniz, bunun kurulumu kolaydır ve teknik bilgi gerektirmez. Ancak ölçeklenebilir değildir, daha yavaş yüklenme ve daha düşük çalışma süresine sahiptir.
Vps Hosting
VPS hosting, “sanal özel sunucu” anlamına gelir. Paylaşılan hostingin aksine, sanal bir özel sunucu sitenizi barındıracaktır. Bu hostingde ana sunucu, sanal sunuculara bölünür.
Önceki örneğimize istinaden bazı komşularınızla bir dubleksi paylaştığınızı hayal edin. Kaynaklarınızı halen diğer web siteleriyle paylaşıyorsunuz, ancak daha az bölünme var.
Paylaşılan hostingten daha hızlı yükleme hızlarına ve daha yüksek çalışma süresine sahiptir. Kurulumu kolay değildir ve ana sunucuyu paylaşmaya devam edersiniz.
Özel Hosting
Özel hosting, çeşitli nedenlerle en iyi web sitesi barındırıcısıdır, ancak aynı zamanda eksileri de vardır. Sunucu yalnızca size aittir. Kaynaklara, daha yüksek hızlara ve çalışma süresine erişebilirsiniz.
Sunucu ayarları üzerinde de tam bir teknik kontrole sahipsiniz. Bir ev sahibi olmak gibi düşünün.
Ancak bu seçenek oldukça pahalıdır. Özel bir hosting sunucusuna sahip olmak için bazı teknik becerilere ihtiyacınız olabilir.
Bulut Hosting
Bulut hosting, orta ve büyük işletme siteleri için harikadır. Yüksek güvenliğe sahiptir, ölçeklenebilir, beklenmedik kesinti süresi daha azdır ve fiyatları sabit değildir.
Halen yeni bir teknolojidir, bu nedenle butul hostingin de özelleştirme sınırları vardır. Siteniz çok fazla trafik alırsa maliyetler artabilir.
3. Siteniz İçin Hosting Nasıl Seçilir?
Hosting planlarınızın maliyeti bütçenize uygun olmalıdır. Çeşitli hosting hizmetlerine baktığınızda, çeşitli fiyatlar da göreceksiniz. Hayattaki çoğu şey gibi, hosting şirketlerine de ödediğinizin karşılığını alırsınız.
Bulabileceğiniz en ucuz seçeneğe razı olmayın. Bunun yerine bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir seçenek bulun. Düşük hıza ve çalışma süresine sahip ucuz bir hosting şirketinin hizmetlerini istemezsiniz.
Hosting firmanıza sitenizin hızlı yüklenmesini garanti etmesini belirtin. Google gibi arama motorlarının sıralamada bir sitenin hızını dikkate aldığını unutmayın. Arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız, sitenizin hızlı olduğundan emin olun.
Bu işe yeni başlıyorsanız, sitenizi paylaşılan bir hosting hizmetiyle başlatmanızda bir sorun yoktur.
Bir site barındırıcısı seçerken ölçeklenebilirliği düşünün. Daha büyük ölçekte çalışmak daha pahalıya mal olacak ve daha fazla çaba gerektirecektir. Ölçek büyütme zamanı geldiğinde iyi bir site yönetim aracı bulmayı unutmayın.
Son olarak sunucunuzun güvenlik özellikleri sunduğundan emin olmak istersiniz. Hassas verileri sitenizde saklamayı veya taşımayı planlıyorsanız, bu oldukça önemlidir. Bu veriler örneğin müşteri kredi kartı numaraları gibi bilgileri içerir.
Bu faktörü göz önünde bulundurduğunuzda daha dikkatli olun. Güvenlik, bir işletmenin en büyük satış noktalarından biridir. Müşterilerinize onları önemsediğinizi göstermek için en iyi yaklaşımınız budur.