Web ve mobil tarafta uygulamalar oluşturmak için öncelikle geliştiricilerin önlerinde bir UI/UX çalışması bulunması gerekiyor. Tasarımcılar bu çalışmaları yaratıcı fikirlerini, yardımcı uygulamalar ve araçlar ile birlikte harmanlayarak hazırlamaktadırlar. Tasarıma ilgisi olan veya tasarımla ilgilenenler için bu yazımızda en iyi UI/UX geliştirme uygulamalarını derledik.
En İyi UI/UX Geliştirme Uygulamaları
1. Figma
Ücretli UI/UX geliştirme uygulamalarının kullanımlarının azalmasında pay sahibi olan Figma ücretsiz bir uygulamadır. Tasarımcılar dinamik bir şekilde prototipler ve şablonlar oluşturabilmektedir. Figma’da bir tasarımcı arkadaşınız varsa tasarımı eş zamanlı olarak yapabilirsiniz. Birden fazla tasarımcı aynı proje üzerinde eş zamanlı olarak çalışabilmektedir. Çalışma ortamı olarak Figma tarayıcı ortamında çalışma yeteneğine sahiptir. Desktop uygulaması ile çalışabileceğiniz gibi herhangi bir tarayıcı ile website üzerinden dinamik bir şekilde çalışabilir veya hem desktop app’i hem de tarayıcı üzerinden web ile devam edebilirsiniz.
- Web app olarak çalışabiliyor.
- Component sistemi ile çalışıyor.
- Öğrenme zorluğu çok alt seviyelerde.
- Yaptığınız tasarımlar için çalışan demo linkler verebiliyor.
- Hazırladığınız tasarımların CSS çıktısını alabiliyorsunuz.
- Ekiplerin birlikte eş zamanlı çalışmasına imkan tanıyor.
2. Adobe XD
Tasarım araçları denilince aklımıza ilk gelen firmalardan birisi Adobe’dir. Arayüz tasarım aracı olarak Adobe XD uygulaması ile ön plana çıkıyor. Sketch ile aşağı yukarı aynı zamanlarda çıkmıştı. Özellikleri ve avantajlarını öğrenelim.
- Adobe XD programı tüm Adobe programları ile uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir. Mesela Illustrator üzerinden başladığınız bir çalışmaya Adobe XD üzerinden devam edebilirsiniz.
- Tüm işletim sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.
- Arkasında Adobe gibi Photoshop ile yıllardır sektörü bastıran büyük firma olduğu için döküman konusunda yeterli bilgi ve kaynağa sahiptir.
- Çok kolay öğrenilebilir.
- Arayüz tasarımlarınızı direkt canlı demo ile sunma imkanınız var.
- Gelişmiş animasyon efekt yeteneğine sahiptir.
- Flutter geliştiricileri için eklentiler ile çıktı alabiliyorsunuz.
- Dezavantaj olarak görebileceğimiz bir özelliği ise programın ücretli olması.
3. Sketch
Şu an için sadece macOS işletim sisteminde çalışan Sketch, websitelerinde verilen bilgiye göre diğer işletim sistemleri için bir planları olmadıklarını söylüyorlar. UI/UX tasarımı konusuna biraz ilgiliyseniz daha önce mutlaka adını duymuşsunuzdur. Sketch uygulaması, Apple, Facebook ve Twitter gibi büyük firmalar tarafından kullanımaktadır.
- Eski bir uygulama olduğu için geniş yelpazede bir külliyata sahiptir.
- Tasarımcıların haşır neşir olduğu neredeyse bütün dosya uzantılarıyla uyumlu çalışabilmektedir.
- Tasarlanan prototiplerin demosunu mobil cihazınızdan kolayca görebilirsiniz.
- Hem vektörel hem de piksel seçimi ile çalışabilir.
Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Sketch’in ülkemiz şartlarınca pahalı sayılabilecek bir fiyatı mevcut. Ek olarak ücretsiz deneme süresi sunmaktadır.
4. Adobe Photoshop
Adobe’nin ilk göz ağrısı uzun yıllardır sektörde kullanılmaktadır. Geleneksel web geliştirme alışkanlıklarına sahip geliştiriciler Photoshop alışkanlıklarından dolayı programı hala kullanmaktadırlar. Geniş yelpazeli bir kullanım amacı olan Photoshop’un fotoğraf düzenlemeden tutun arayüz tasarımına kadar kullanım kolaylığı mevcut. Adobe XD programı gibi Photoshop programı da ücretli olarak kullanılmaktadır. Günümüzde UI/UX geliştirme uygulamaları arasında çok görünmese bile listemize dahil olmayı hak ettiğini düşünüyoruz.
5. InVision
Prototipleme konusunda tüm UI/UX geliştirme uygulamaları arasında liderliğini uzun süre koruyan InVision, sektörde popülerliğini giderek kaybetmektedir. Hala en çok kullanılan prototipleme uygulamalarından bir tanesidir. Prototipleme uygulaması olarak geçiyor makalede çünkü tasarlama aracı olmadığının altını çizmek gerekiyor.
6. Origami Studio
Origami Studio, Facebook tasarımcıları için geliştirilmiş uygulamadır. Sketch’e nazaran daha karmaşık bir yapıdadır. Sketch ile uyumlu çalışabilmektedir. Origami uygulamasını genelde daha gelişmiş prototip araçlarına ihtiyacı olan tasarımcılar kullanmaktadır.
7. Marvel App
Marvel App’in temel amacı uygulama fikirlerinizi bir prototip haline dönüştürmektir. Geniş bir kitleye hitap eden uygulama, iPad veya iPhone için o an aklınıza gelen fikrinizi hızlıca prototipleyip başkalarıyla kolayca paylaşmanıza olanak sağlıyor.
8. Axure RP
Axure RP, tasarımcılar tarafından zengin bir prototipleme ihtiyacı duyulduğunda kullanılabilecek, diğer UI/UX geliştirme uygulamarındaki prototipleme eksikliklerini fazlasıyla giderdiğini iddia eden bir uygulamadır.
9. MockFlow
Eş zamanlı ekip çalışmasına imkan veren MockFlow’un ücretli ve ücretsiz iki farklı versiyonu bulunmaktadır. Kullanıcılar için uygulama prototipleme ve şablonlarını tasarlama konusunda iyi bir alternatif olacaktır.
10. Proto.io
Proto.io, web ve mobil tarafı için arayüz tasarımlarınızı tasarlayabileceğiniz bir prototipleme aracıdır. Mobil cihazların kendi işletim sistemlerine ait UI kitleri kullanarak hızlı bir şekilde etkileşimli prototipler hazırlayabilirsiniz.