Herkes gibi kafanızda kendi işinizi kurmak için planlarınız var. Bunun için düşünüyor, araştırıyor ve okuyorsunuz. İş kurmadan önce nelere dikkat etmeliyim? Bu yatırım riskli mi? gibi soruları düşünüyor ve bunlara cevaplar arıyorsunuz. Kafanızda planlarınız olsa bile bu planlarınızı bu yazıyı okuduktan sonra tekrar gözden geçirmelisiniz. Çünkü kendi dükkanınızı açmadan veya kendi işinizi kurmadan önce farkında olmasanız bile bazı durumları ve fikirleri işinizin sürekliliği, kendi iyiliğiniz için hafızanıza kazımalısınız. Gelin birlikte madde madde bu adımları inceleyelim.
1) Hayatınız eskisi gibi olmayacak
Bu cümleyi sadece iyi bir anlamda düşünmemelisiniz. Biliyorsunuz ki büyük bir hata yapabilir ve tüm yatırımınızı bir anda kaybedebilirsiniz. Evet sonuç itibarı ile kurduğunuz işiniz çok iyi gittiğinde hayatınız iyi anlamda eskisi gibi olmayacaktır. Daha kolay para biriktirebileceksiniz, belki daha lüks bir hayatınız olacak, belki diğer sektörlere daha kolay ve risksiz yatırımlar sağlayabileceksiniz, belki kurduğunuz işe daha çok yatırım yapabileceksiniz ancak tüm bu durumlar işinizi kurduktan sonra sizin çalışmalarınıza, sektöre, sizin bilgi ve birikimlerinize gibi birçok faktöre bağlı olarak gelişecektir. Bununla birlikte bu yatırımınızla birlikte batabilir ve maddi/manevi olarak önceki durumunuzdan daha kötü bir duruma düşebilirsiniz. Yatırımınızı yaparken bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız.
2) İş kurmadan önce mutlaka gelecek planlamanızı hazırlayın
İşinizi kurarken kafanızdaki planlamayla gerçeğe dönüşenler arasında çelişkiler olabilir. Planlamanızdaki bu gibi küçük zaaflar çok sorun olmayacaktır ancak işlerinizin yolunda gittiği bir senaryo içerisinde gelecekte işinize ne tür yatırımlar yapmanız gerekebileceğini, ne kadar eleman almanız gerektiğini, ne kadar ciro elde edeceğinizi, ofisinizi veya dükkanınızın potansiyel kirası gibi durumları aşağı yukarı ön görebiliyor olmanız gerekmektedir. En önemlisi bu gelecek planlamanızla ilgili yıllık, altı ayda bir veya ayda bir genel durum değerlendirmesi yapmanızdır. Bu sizin işinizin durumuyla ilgili rasyonel bir fikir verecektir.
3) “Artık az çalışacağım” duygusundan arının
İşinizi kurduktan sonra her şey yolunda fazlasıyla gidebilir. Ancak sizin rehavete kapılıp “artık çalışmama gerek yok” gibi bir düşünceye girmeniz sizin için çok tehlikeli bir durum olabilir. İşlerin çok iyi gittiği bir senaryo düşüncesinde bile işinizin geleceği ve sürekliliği için bu rehavete fazlasıyla kapılmamanız gereklidir. Her daim işinizi daha iyi bir konuma getirmek için doğru ve düzgün yatırımlar yapmalı, işinizi büyütmeye çalışmalısınız. Eğer gerçekten birden fazla yatırımlarınızla birlikte her şey yıllar içerisinde iyi gittiyse kendinize artık daha çok vakit ayırmanız doğal haliyle çok normal ancak çok çalışma mesaisinden daha az mesai saatlerine yumuşak bir geçiş daha sağlıklı bir süreç olacaktır.
İşinizi kurduğunuzda eğer yanınızda çalışan personel varsa az mesai yapmanız çalışanlarınızı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için çalışanlarınızla birlikte çalışma saatinizi doldurup çalışmanız belli bir noktaya gelene kadar daha doğru olabilir. Bu konu üzerinde son olarak söylenebilecek husus ise sevdiklerinize, ailenize ayırdığınız vakittir. Maaşlı bir işte çalışırken nasıl onlara vakit ayırabiliyorsanız kendi işinizi kurduğunuzda da bu vakitten işinize ayırmamanız mental anlamda sizi ve sevdiklerinizi daha iyi hissettirecektir.
4) B planınız kenarda hazır olsun
Eğer kuracağınız işe büyük bir risk alarak yatırım yapıyorsanız mutlaka bir an önce b planınızı düşünün ve kurgulayın. “Eğer batarsam ne olacak? Eğer başarısız olursam ne yapabilirim?” gibi soruları lütfen kendinize sorun ve cevaplarını bulun. Mesela örnek vermek gerekirse maaşlı personel olarak çalışıyorsanız ve kendi işinizi kurmak için tüm birikiminizi bu işe yatırıyorsanız. Başarısız olsanız bile maaşlı olarak çalışmaya geri dönebilirim, bu birikimim risk alarak kendi işimi kurmaya denemeye değer diye düşünüyorsanız bu sizi başarısız olmanız durumunda psikolojik olarak çok fazla etkilemeyecektir çünkü siz bunu düşünmüş, planlamış ve psikolojinizi buna göre hazırlamışsınız demek.
5) Gereksiz harcamalardan kaçının
Harcamalarınız ve birikimleriniz sizin işletmenizin kaderini belirleyen hususlardandır. Önceki maddelerde iş kurmadan önce bir planlama yapmanız gerektiğini belirtmiştik. Bu planlamanın önemli bir kısmını ekonomik planlama kaplamaktadır. Önceliğiniz her zaman tüm birikiminizi bu işe yatırmamak olmalıdır. Olası bir kötü senaryoda kendinizi maddi olarak çöküntü içerisinde görmek istemezsiniz. Bunun önüne geçebilmek için birikiminizin bir kısmını kenarda tutmalısınız. Bu sayede işler iyi gittiğinde bile nakit para ihtiyacınızı birikiminizden değerlendirip sonrasında tekrar gelir ile fazlasıyla birikiminizi koruyup diğer yatırımlar için biriktirebilirsiniz.
6) Sevdiğiniz bir işi yapın
Maddi olarak kötü zamanlardayken para kazandığınızda yaptığınız işin bir öneminin olmadığını düşünürsünüz. Ancak hangi işi yapacağınız konusu iş kurmadan önce düşünmeniz gereken önemli bir konudur çünkü işler yolunda gittiğinde ve iyi paralar kazandığınızda artık kendi konfor alanınızı düşünmeye başlarsınız. Sevmediğiniz bir işi yapmanız durumunda sabahları erken kalkma motivasyonunuz bile çok zorlaşır o süreç içerisinde. Bundan dolayı iş kurmadan önce mutlaka hangi işi yapmak istediğinizi düşünmelisiniz.
7) Sermaye değerlendirmesi yapın
Her iş yatırımından önce mutlaka düşünülmesi gereken bir konu olan sermaye konusu iş kurmadan önce değerlendirilmesi gereken en önemli husustur. Kuracağınız işletme içerisinde, tadilat, mimari, dizayn, reklam, araç, malzeme, personel maaşları gibi sermayenin ana giderleri için elinizde yeterli miktarda bir para gerekmektedir. Bununla birlikte işletmenin ilk 6 ay veya 12 ay içerisinde hiç geliri olmayabilir. İşletmenin oturması ve gelir elde edebilmesi için belli bir süre gerekebilir. Bu süreç içerisinde giderler için kenarda paranız olması gerekmektedir. Eğer böyle bir senaryo için kenarda paranız yoksa beyaz bayrağı erken çekebilir ve iflas edebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için mutlaka kenarda sermaye bırakmalısınız.
8) Vergi ve muhasebe
Vergiler, işletmelerin genelde en büyük giderleri olmuştur. Yüksek vergi oranlarında ayakta kalabilmek ve kar elde edebilmek zor bir iş olduğu için vergi konusunda esnafların ve işletmecilerin hep olumsuz düşünceleri olmuştur. Bunun sebebi vergi yürürlüklerini iyi bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bir muhasebeci ile çalışıp gereksiz harcamalardan kaçınıp yürürlüğe uygun bir şekilde vergilendirilmesi en doğru olanıdır. Masraf gösterilecek harcamalardan tutunda şahıs şirketi mi yoksa anonim şirket mi kararına kadar bir uzman ile çalışıp doğru adımları atabilirsiniz.
9) Lokasyon (konum) seçimi
İş kurmadan önce dükkanınızın konumunun seçimi için satacağınız ürün, pazar rekabeti, ödeyeceğiniz kira gibi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Alışılageldik şekilde evinize en yakın ve ucuz dükkanı kiralarsanız işe tamamen kör bir şekilde girmiş olursunuz. Herhangi bir yerde çok ucuza sattığınız bir ürünü başka bir yerde 10 katına belki 100 katına satabilirsiniz veya başka bir örnek vermek gerekirse x şehrinde 1.000 TL’ye sattığınız ürünü y şehrinde satamazsanız.
10) Gider/gelir çalışması
İş kurmadan önce dikkat etmemiz gerekenlerin son maddesinde sizin uzun yıllar boyunca para kazanabilmenizi veya ilk yıl içerisinde batmanıza sebep olan iki önemli etmenden bahsedeceğiz. Bunlardan birisi gider diğeri ise gelirdir. Gideriniz gelirinizden fazlaysa kenardaki paranız kadar işletmenizi ayakta tutabilirsiniz. Geliriniz giderinizden fazlaysa ise para kazanırsınız. Bu senaryoları düşünüp tahmini olarak gelir ve giderlerinizi ön görebiliyor olmanız gerekmektedir. İş kurmadan önce mutlaka aylık sabit masraflarınızı tahmin ederek kalem kalem yazıp toplayın. Sonrasında elinizde aylık aşağı yukarı şu kadar bir giderim olur gibisinden bir çıkarım yapabilirsiniz.
”10+ Başlıkta İş Kurmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı içeriğimizin sonuna geldik. Aklınıza takılan bir yer olduysa veya görüşlerinizi belirtmek isterseniz yorum yapabilirsiniz.