Ücretsiz SSL sertifikası konusu webmasterların öncelik verdiği bir konudur. Veri ihlalleri ve siber saldırılar her yıl birçok sitenin başına gelmektedir. Bir siber saldırıyla her şeyi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hassas bilgilere sahipseniz, bu işinize zarar ya da son verebilir.
“Web sitemin güvenliğini nasıl sağlayabilirim?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Ne kadar para ve zaman ayırmak istediğinize bağlı olarak, çeşitli seçenekleriniz vardır. Bütçeniz ne olursa olsun, işinizi güvence altına almanın bir yolunu bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Burada sitenizde nasıl ücretsiz bir SSL sertifikası alacağınızla ilgili her şeyi öğreneceksiniz. Böylece siteniz minimum düzeyde güvende olacaktır.
SSL Nedir?
SSL, Secure Sockets Layer‘ın kısaltmasıdır. Bu internet protokolü, kullanıcıların tarayıcıları ile siteniz arasında veri aktarımını güvenli hale getirir.
Web sitelerini ziyaret ederken, internet kullanıcıları bilgi aktaracaktır. Bunlar kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri gibi ödeme ayrıntıları içeren hassas veriler olabilir.
Siteniz normal HTTP protokolleri kullanıyorsa, bu bilgileri savunmasız hale getirir. Çünkü hackerlar bunları kendi çıkarları için ele geçirebilirler. Bunu önlemek için SSL veya HTTPS kullanmalısınız.
Sitelerde tanınmış yetkililerden bir SSL sertifikası olmalıdır. Sitenizde SSL varsa, kullanıcının adres çubuğunda bir doğrulama gösterilecektir. Genellikle HTTP yerine HTTPS ile bir asma kilit işareti gözükür.
Güvenliğin yanı sıra, bir SSL sertifikası olmadan itibarınızı ve ziyaretçilerinizi kaybedersiniz. Bu güvenlik özelliği, kullanıcılara olumlu bir marka izlenimi verir. Google önerdiği için, bir SSL sertifikası SEO puanınızı artırmanıza bile yardımcı olabilir.
Ücretsiz SSL Sertifikası Nasıl Alınır?
Çoğu site sahibi SSL kullanmakta tereddüt eder, çünkü çoğu maliyetlidir. Bu site sahiplerinden biriyseniz, verilerinizin bilgi hırsızlığına karşı savunmasız olduğunu bilmelisiniz.
Ancak ücretsiz SSL sağlayıcılarda vardır. Güvenliğiniz, seçtiğiniz SSL sertifika sağlayıcısına bağlı olarak işlem farklılık gösterebilir.
Ücretsiz bir sertifika almak, hosting firması seçiminize bağlıdır. İnternetteki bazı ücretsiz SSL sertifika sağlayıcılarına bakalım.
- Let’s Encrypt
Bu sertifika, Linux Foundation ve Internet Security Research Group arasındaki bir işbirliğinin sonucudur. Sitenize ücretsiz bir SSL/TLS sertifikası verir ve alan adı onaylıdır. Ayrıca müdahaleniz olmadan yenilenmesi için de ayarlayabilirsiniz.
Otomatik yenileme özelliği ile SSL sertifikalarıyla uğraşmanıza gerek yoktur. Bu özellik, sertifikayı her yıl yeniler, yükler ve doğrular. Hosting firmaları özellikle bu SSL sertifikayla kullanıcılarıoa hizmet ederler.
- CAcert Free Certificate Authority
Bu sağlayıcı, çeşitli ücretsiz SSL sertifikalarına sahiptir. Bu sağlayıcıya sahip olmak için kimlik bilgilerinizi girmeniz gerekir.
Sertifikanızın süresini altı aylık artışlarla, maksimum 24’e kadar seçebilirsiniz. Otomatik yenilemeleri olmadığından sizin için uygun olmayabilir.
- Comodo
90 günlük bir SSL sertifikası sunar. Kurulum yalnızca birkaç dakika sürecektir ve en güçlü 256 bit şifreleme özelliğini sunar.Bu SSL sağlayıcısının bir başka yararı da itibarıdır. Google Chrome ve Mozilla Firefox gibi internet tarayıcıları bu SSL sertifikalarını tanır.
- SSL.com
Siteniz için 90 günlük ücretsiz SSL sertifikası sunan Comodo’ya benzer. Otomatiktir ve alan adı onaylıdır, dakikalar içinde kurulumu kolaylaştırır.Saygın SSL sertifikalarının yanı sıra sınırsız başka özellikler de sunar.
- SSL for Free (Ücretsiz SSL)
Size ücretsiz bir SSL sertifikası verdiği için ismine yakışır. Let’s Encrypt’in ACME sunucusunda çalışır. SSL.com gibi, sitenize sertifika vermek için otomatik alan doğrulaması kullanır.SSL sertifikanızı dakikalar içinde ayarlayabilirsiniz. Süresi 1 yıldır.
- StartCom
Kişisel site veya blog için harika bir seçenektir. StartCom, ücretsiz olarak sınırsız alan adı onaylı SSL sertifikası sunar. Tek şartı, o alanın sahibi olduğunuzu kanıtlamaktır. Sitenizi doğrulamak birkaç dakika ile birkaç saat sürer. 1 yıl sürer.